A comemora

Filed under: Diverse |

Vad din nou o mare parte a jurnalistilor rosii care se intrec in a-i da in cap lui Iohannis „Ghinion” Klaus pentru ca a indraznit sa foloseasca verbul „a comemora” cu referire la „Mica Unire”. Un exemplu sunt cei de la stiripesurse.ro care folosesc si un titlu apocaliptic: „GAFĂ REVOLTĂTOARE a lui Klaus Iohannis: Ce a putut să spună despre un ACT ISTORIC / VIDEO”

Ei bine, ziaristii respectivi profita de faptul ca majoritatea romanilor nu se obosesc sa deschida DEX-ul si sa vada cu ochii lor daca presedintele a folosit sau nu un termen gresit. Hai sa vedem ca inseamna, in DEX, verbul „a comemora”:

COMEMORÁ, comemorez, vb. I. Tranz. A celebra solemn amintirea unei personalități sau a unui eveniment important. – Din fr. commémorer, lat.commemorare.

comemorá (a ~) vb.ind. prez. 3 comemoreáză

comemorá vb., ind. prez. 1 sg. comemoréz, 3 sg. și pl. comemoreáză; conj. prez. 3 sg. și pl. comemoréze

COMEMORÁ vb. a sărbători, a serba. (~ un mare eveniment.)

COMEMORÁ vb. I. tr. A celebra printr-o ceremonie un eveniment însemnat sau o persoană importantă (mai ales un eveniment trist sau o persoană dispărută). [< fr. commémorer, cf. lat. commemorare – a aminti].

A COMEMORÁ ~éz tranz. (personalități, evenimente importante) A aduce în memorie printr-o ceremonie. /commémorer

comemorà v. a aduce aminte de o întâmplare însemnată.

*comemoréz v. tr. (lat. commémoro, -áre, d. con, împreună, și memorare, a aminti). Aduc aminte, pomenesc: a comemora un eveniment.

Dintre toate sensurile, exista si unul negativ insa este precizat clar ca nu exclusiv negativ. Mai mult, DEX-ul ne ofera si sinonimele: a sarbatori, a serba. Asa ca, domnilor jurnalisti, eu unul deplang trecerea in nefiinta, timpurie, a neuronilor din capul vostru. Cu banii incasati pentru manipularile astea imbecile, sper sa va orientati catre o pensionare timpurie pe caz de boala. Iohannis are atatea bube-n cap reale incat inventarea altora (care nu tin la cea mai mica verificare) nu face decat sa-l transforme intr-o victima. Victimizati-l voi mult si nu o sa va placa reactia romanilor…

P.S. Iar „DEX” este prescurtarea folosita pentru „Dictionarul Explicativ al Limbii Romane”, ca sa nu credeti ca DEX e vreun termen din Star Wars sau Warcraft…

Daca v-a placut articolul, puteti sa rasplatiti autorul cu un share. Daca nu, macar un like. ? Si daca v-a plictisit sau enervat maxim, e musai sa-l postati pe toate grupurile ca sa-l faceti de ras! Folositi cu incredere butoanele de mai jos ? Si da, site-ul isi plateste singur gazduirea din reclame asa ca puteti si voi sa dati un click pe vreo reclama daca va intereseaza. Ori poate, cine stie, vreti sa va faceti reclama si atunci folositi cu incredere formularul de contact. ?

 

Lasă un răspuns