Au infrant organele si politicienii de duzina

Filed under: Epoca de Piatra-Neamt |

Dupa toate scandalurile cu Masa Critica, politicienii din Primarie ne-au aruncat cu praf in ochi cum ca au rezolvat situatia si ca organele politiei rutiere, cei ramasi dupa treieratoarea DNA Bacau, nu se opun nici organizarii, nici participarii minorilor la Masa Critica. Acum toata lumea este multumita pentru ca, nu-i asa, avem o Masa Critica aprobata si periata de elementele „indezirabile”. Adica aici se ascundeau marii infractori, dupa parerea organelor dar si a unor politicieni de duzina.

In ultimele zile, pe contul de facebook al organizatorilor acestui eveniment (oameni fara de care orasul asta ar fi unul mult mai anost), au aparut o gramada de reguli de conduita pe bicicleta. Au aparut si multe aspecte legate de legislatia care se aplica bicicletelor. Apoi a aparut chiar si un regulament de desfasurare a Masei Critice. Toate astea pentru ca au infrant organele si politicienii de duzina! Da, „multumita” unora precum viceprimarul Bogdan Gavrilescu, precum Organu’ (cel care si-a batut joc de noi la editia precedenta) impreuna cu sefii lui, precum Paul Pintilie (asta n-a avut niciun merit dar i-au multumit degeaba unii pe facebook si atunci am zis sa-l bag si pe el), in concluzie „multumita” astora avem acum un Regulament care face ca Masa Critica sa fie transformata intr-o bicicleala organizata si aprobata. Si nu-i chiar rau nici asa. Organizatorii au introdus acest regulament pentru ca acum au fost facuti responsabili oficial pentru intreaga desfasurare a evenimentului. Acum e un miting autorizat, care se supune legislatiei specifice.

Hai sa vedem ce a fost, conform WikipediaMasa Critica in Piatra-Neamt si ce este inca in alte parti unde politicienii si organele n-au reusit sa o manjeasca:

 1. Masa Critică este o plimbare în masă cu bicicletele, care are loc de obicei în ultima zi de vineri a fiecărei luni, în mai multe orașe de pe glob. Masa Critică nu este condusă de nimeni, și nu are nici un mesaj oficial, cu toate că este în general înțeleasă ca un efort de a promova mijloacele alternative de transport (nemotorizate) și de a atrage atenția asupra problemelor de siguranță a celor ce folosesc forme de transport nemotorizate atunci când sunt nevoiți să împartă drumul cu traficul motorizat. Participanții se întâlnesc într-un loc și la o oră prestabilită pentru a se bucura de siguranța și de compania pe care le-o oferă mersul în grup pe străzile orașului, cauzând în mod intenționat o ușoară și temporară perturbare a traficului. Filosofia generală din spatele acestui eveniment este exprimată în sloganul „Noi nu blocam traficul; noi facem parte din trafic.”
 2. Evenimentele de tip Masa Critică sunt auto-organizate, noncomerciale și noncompetitive, și operează printr-o luare de decizii informală, „prin difuzie”, independent de conducători. De asemenea, acestea sunt adesea neoficiale, fara autorizații de la autoritățile municipale. De obicei sunt stabilite dinainte doar data, ora și locul întâlnirii. În unele orașe, traseul, punctul de final, sau anumite puncte de atracție de pe traseu sunt stabilite dinainte. Participanții demonstrează avantajele mersului pe bicicletă în orașul respectiv și pun în evidență modurile în care autoritățile nu se ridică la așteptările cicliștilor în termeni de siguranță și facilități.
 3. Scopul Masei Critice nu este exprimat în mod formal mai mult decât acțiunea concretă de întâlnire și desfășurare a evenimentului, astfel realizând un spațiu public unde automobilele sunt înlocuite pentru a face loc formelor alternative de transport. Un slogan asupra căruia s-a căzut de acord este Și noi facem parte din trafic. Se spune însă că fiecare participant, având drepturi egale de conducere, are și motivele lui personale pentru care participă. În mod evident, Masa Critică este legată de mișcările ecologiste, care susțin că folosirea automobilului personal are consecințe catastrofice asupra mediului înconjurător atât global, cât și local. În general, scopul evenimentului, după cum este indicat de acțiunile participantilor este de a se opune dominației automobilului asupra culturii noastre urbane. Totuși, aceste motive sunt adesea interpretate în moduri foarte diferite, iar unii participanți ar putea chiar să nu fie de acord cu ele. Spre exemplu, cineva ar putea participa nu pentru scopuri legate de ecologie, ci pentru justitie socială. Caracteristicile acestui eveniment tind totuși să sugereze ambiția adesea nerostită a multor participanți ca balanța mobilității în orașele lor să se încline spre biciclete și alte mijolace alternative de transport, în opoziție cu mașina privată.
 4. Masa Critică diferă de multe alte mișcări sociale prin faptul ca nu are o structură ierarhică. Masa Critică este uneori numită o „coincidență organizată”, fără conducători, fără organizatori, fără înscrieri ca și membru. În unele cazuri, traseul se decide pe loc de către cei din fața plutonului, în altele acesta este decis înaintea evenimentului prin vot sau prin consens. Aceste metode eliberează mișcarea de costurile pe care le implică o organizare ierarhică: nu există ședințe, nu există politici interne și așa mai departe. Pentru ca aceasta să poată avea loc, tot ceea ce e necesar să se întâmple este ca suficentă lume să participe astfel încât să creeze o „masă critică” de cicliști suficient de mare pentru a ocupa în siguranță o bucată de stradă și a exclude pe cei ce o folosesc prin mijloace de transport motorizate.

Si acum sa vedem cum este Masa Critica a la Chiatra:

 1. Avem organizatori „responsabilizati” (a se citi „bagati in sperieti”) de catre organele de politie si autoritatile locale.
 2. Si-au anuntat participarea politicieni care parca incearca sa se catere pe orice eveniment de aceast gen. Piscotari. Pomanagii. Au fost si pana acum politicieni prezenti, dar nu „si-au anuntat” prezenta. Si n-au facut-o pentru capital politic. Spre exemplu, prefectul Vasile Panaite si presedintele CJ Ionel Arsene au pedalat alaturi de noi fara sa faca caz de chestia asta. Si-au aratat simpatia si atat. Ba chiar au incercat sa ne ajute si acum cand organele politiei, cu sprijinul larg al politicienilor si/sau politrucilor de la municipiu, ne-au pus haturi si zabala, cum sunt ei obisnuiti sa faca.
 3. Avem „aprobari” de la autoritatile locale si politie, de parca traim intr-un stat in care avem nevoie de aprobare ca sa pedalam…
 4. Se fac sedinte operative pentru pregatirea si monitorizarea evenimentului, ne insotesc jandarmi, politie locala si organele de la rutiera, de parca am fi membri القاعدة si nu biciclisti pietreni.
 5. Avem un Regulament care ne anunta cine-i „organizatorul”, faptul ca Masa critica ar fi o „miscare sportiva”, faptul ca e un eveniment „organizat”, „planificat” si „promovat”.
 6. Luati de aici si va minunati: „Organizatorul îşi rezervă dreptul de a refuza participarea la marș, din motive obiective, precum: lipsa echipamentului obligatoriu, abaterea de pe traseul stabilit in vederea scurtării traseului, limbaj vulgar, înjurături. Organizatorul poate interzice luarea startului sau continuarea marșului pentru orice persoană dacă acesta se prezintă în stare de slăbiciune evidentă, boală, epuizare fizică sau psihică.” Dupa ce terminati de ras, treceti mai departe ca nu mai e mult. Va torn direct si fara comentarii obligatiile celor care indraznesc sa pedaleze in Piatra-Neamt in ultima vineri din luna in cadrul organizat a ceea ce a fost candva Masa Critica Piatra-Neamt:

„Obligațiile participanților

 1. 2.1. Fiecare participant este obligat să respecte regulile de circulaţie, conform O.U.G. nr. 195/2002, republicată, privind circulaţia pe drumurile publice. Fiecare participant eszte răspunzător pentru orice încălcare a prevederior acestuia.
 2. 2.2. Fiecare participant este responsabil pentru propria securitate şi siguranţă. Organizatorii, partenerii, sponsorii, voluntarii şi personalul care participă la realizarea evenimentului nu sunt responsabili pentru orice fel de rănire, deces sau pagube de orice natură care pot surveni în timpul sau ca urmare a desfăşurării evenimentului.
 3. 2.3. În cazul copiilor sub 14 ani, aceștia pot participa doar în condițiile în care bicicleta nu este prevazută cu roți ajutătoare, putându-se deplasa cu o viteză care să nu jeneze mersul întregii coloane, deplasandu-se doar prin forța corpului ciclistului, fără vreun ajutor extern: împingerea de către altă persoană.
 4. 2.4. Casca de protecţie este recomandată pentru adulți si obligatorie pentru copii sub 14 ani și trebuie purtată pe toată durata desfăşurării marșului. Refuzul purtării acesteia atrage eliminarea din marș.
 5. 2.5. Fiecare participant își asumă întreaga responsabilitate pentru starea lui de sănătate.
 6. 2.6. Participanţii au obligaţia de a asculta şi de a respecta indicaţiile/instrucţiunile organizatorului şi ale voluntarilor.
 7. 2.7. În caz de pană, reparaţii, căzătură, accidentare etc. traseul trebuie eliberat cât mai repede pentru a face posibilă trecerea celorlalţi participanti sau a echipelor de salvare.
 8. 2.8. Orice participant trebuie să dea dovadă de fair play pe toată durata marșului.”

Din punctul meu de vedere, au infrant organele si politicienii de duzina. Masa Critica Piatra-Neamt a murit. Cei care pedalau pentru senzatia de liberate, nu au decat sa pedaleze prin padure, pe unde nu-i picior de primar sau politist. Probabil ceea ce urmeaza va fi definit altfel, pentru ca nu mai are nimic de-a face cu spiritul liber si rebel al Masei Critice. Propun sa se numeasca „Marsul conformitatii”. Participantii sa poarte obligatoriu tricouri cu chipul lui Bogdan Gavrilescu. Pe spatele tricourilor, sa fie imprimat cu litere mari Regulamentul marsului, cu aprobarile organelor incompetente. Pe maneca dreapta sa stea scris cu litere de aur „Multumim Paul Pintilie” iar pe stanga, cu litere de-o schioapa: „R.I.P. Masa Critica, Vivat Primaria”! Si, ca sa fim siguri ca nu vor fi incidente, sa nu se mearga pe biciclete ci pe langa biciclete. Pe trotuar, nu pe carosabil. Fiecare sa-si impinga bicicleta, dar sa nu se suie pe ea. Ba chiar, pentru o editie viitoare, poate ar fi mai sigur sa fie lasata bicicleta acasa si sa iasa toata lumea cu masinile, ca au mai multe airbag-uri si e mai sigur ca pe bicicleta. Nu? Sau, si mai bine, sa nu mai iasa nimeni, ca e cel mai sigur acasa, tolaniti pe canapea. Puteti urmari acolo, in siguranta maxima, o filmare cu Masa Critica dintr-un oras cu apa calda permanenta. Savvy?
Nu gasesc nicio vina organizatorilor si-i rog sa nu inteleaga articolul asta ca pe vreun atac la adresa lor. Dragii mei, va apreciz si sper ca stiti asta! Voi ati gasit modalitatea de a face ca acest eveniment sa supravietuiasca. Ati facut compromisuri cat sa poata sa pedaleze pietrenii in siguranta si fara sa-i ridice sau sa-i amendeze astia cu ochelari de cal. Altii si-ar fi bagat de mult picioarele dar voi chiar intelegeti importanta acestui eveniment si sunteti dispusi sa faceti tot ceea ce este necesar pentru ca traditia asta, pornita in Piatra-Neamt tot de voi, sa supravietuiasca. Va inteleg si va multumesc pentru asta! Va multumesc pentru ce ati facut pana acum cu Masa Critica si pentru evenimentele frumoase pe care le veti face, cu siguranta, si de acum incolo! Si daca ma primiti, promit ca am sa vin la toate evenimentele organizate de voi, pentru ca mi-ati dovedit deja bunele intentii si profesionalismul! Pentru mine insa, Masa Critica Piatra-Neamt a murit… Iar pentru asta le multumesc domnului viceprimar Bogdan Gavrilescu, reprezentantilor Politiei implicati in chestia asta si, nu in ultimul rand, „pentru sustinere si prezenta”, domnului Paul Pintilie „din partea consilierilor locali”!

Daca v-a placut articolul, puteti sa rasplatiti autorul cu un share. Daca nu, macar un like. ? Si daca v-a plictisit sau enervat maxim, e musai sa-l postati pe toate grupurile ca sa-l faceti de ras! Folositi cu incredere butoanele de mai jos ? Si da, site-ul isi plateste singur gazduirea din reclame asa ca puteti si voi sa dati un click pe vreo reclama, daca va intereseaza. Ori poate, cine stie, vreti sa va faceti reclama  sau sa-mi trimteti produse in vederea testarii si atunci folositi cu incredere formularul de contact. ?

http://radunastasa.com/masa-critica-fara-restrictie-de-varsta/

http://radunastasa.com/masa-critica-cu-bulina-rosie/

http://radunastasa.com/masa-critica-rezista/

http://radunastasa.com/presedintele-arsene-sprijina-masa-critica/

http://radunastasa.com/politia-neamt-schimba-wikipedia/

http://radunastasa.com/critici-de-la-masa-critica/

One Response to Au infrant organele si politicienii de duzina

 1. Pingback: 127 de infractori periculosi neutralizati la Neamt | Pagina alba

Lasă un răspuns