Calitativ

Filed under: Epoca de Piatra-Neamt |

Zicea odata un banc cum ca cel mai prost animal de pe pamant este vitelul. Asta pentru ca ma-sa e vaca si tatal este bou. Eu cred vitelul e inocent saracul fata de cei care-si maltrateaza limba materna inventand sensuri noi total gratuit, cand exista cuvinte destule (si corecte) care sa exprime ce isi doresc ei. Ori poate ca vor sa para mai interesanti insa mie nu-mi arata decat ca am de-a face cu niste analfabeti.

Ultimul astfel de exemplar, unul Bogdan Bogdan, face reclama unor produse pe care le comercializeaza printr-un site mediocru (adica dupa chipul si asemenarea proprietarului) dupa umila mea parere. Bogdanel ne anunta in reclamele de pe facebook cum ca „produsul x este calitativ„. Evident, vrea sa ne spuna ca produsul este unul de calitate dar in capul lui, „calitativ” suna mai bine. Atat poate, atat il duce tartacuta. Cand este corectat politicos, omul da initial o explicatie cum ca un „produs calitativ” inseamna un produs „de calitate” iar mai apoi, cand i se explica confuzia, se enerveaza, sterge raspunsul initial si da o replica in care explica cum ca el nu are timp de „polologhii”.

De altfel, in site-ul respectivului, apar 22 de produse „calitative” sau din „material calitativ„. Unul „mai calitativ” ca altul! Pentru ca, nu-i asa, ne spune chiar domnul Bogdan ca „oricine poate gresi”.

In descrierile produselor de pe acelasi site, gasim o gramada de greseli pe care cred ca nu le-ar face nici un copil de 10 ani. Dar domnul Bogdan are pretentia sa treceti de faptul ca nu stie sa scrie in limba sa materna si sa-i apreciati produsele. Pentru ca, nu-i asa, de ce sa nu ne incredem intr-un analfabet cand ne explica cum ca produsul x este „mai calitativ” decat y?

Acelasi analfabet, ne explica prin descrierile produselor sale cum ca „fiermoar complect” ar fi tot ceva in romaneste. Si „complect”-ul nu e izolat, apare de vreo 9 ori prin descrieri in site-ul respectiv.

Pariu ca exemplarul Bogdan ar fi scris „ghiuveta” daca vindea produse de profilul respectiv? Sau „ghitara”? Sau, daca printr-un accident reusea sa-i cumpere taticul o diploma de medic, ne-ar fi explicat cum e cu durerea de „stomag”?

Si ca sa revenim la bancul de inceput, sigur vitelul e cel mai prost animal? Eu am inceput sa am indoieli serioase… Iar site-ul nu trebuia sa se numeasca „lalimitasupravietuirii.ro” ci „sublimita(dejos)ainteligentei.ro” ca sa fie dupa chipul si asemanarea celui care a scris descrierile.

Daca v-a placut articolul, puteti sa rasplatiti autorul cu un share. Daca nu, macar un like. ? Si daca v-a plictisit sau enervat maxim, e musai sa-l postati pe toate grupurile ca sa-l faceti de ras! Folositi cu incredere butoanele de mai jos ? Si da, site-ul isi plateste singur gazduirea din reclame asa ca puteti si voi sa dati un click pe vreo reclama, daca va intereseaza. Ori poate, cine stie, vreti sa va faceti reclama  sau sa-mi trimteti produse in vederea testarii si atunci folositi cu incredere formularul de contact. ?

Lasă un răspuns