Concursuri de … imprejurari

Filed under: Sanatate |

Printr-un concurs de imprejurari, am ajuns cu ceva timp in urma sa ma adresez Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, in vederea obtinerii unui punct de vedere. Am primit zilele trecute respectivul punct de vedere, adoptat de catre membri CNCD in unanimitate. Totul a pornit de la regulamentul de concurs pentru ocuparea functiei de manager la Spitalul Judetean de Urgenta Piatra-Neamt, regulament pe care eu unul il consider injust si discriminatoriu pentru ca, avand in vedere imprejurarile respective, nu mai lipsea decat ca numele favoritului sa fie pus ca obligatoriu pentru candidatii interesati. Doctorul Lazar fusese „executat” sumar si ilegal (a zis instanta, nu eu) de catre cuplul Dan Vasile Constantin – Emilia Arcan, favorit pentru ocuparea functiei de manager (zic gurile rele) era unul cu pedigree pe linie materna, iar regulamentul tocmai fusese „adus la zi” de catre Consiliul de Administratie al unitatii sanitare. Adica de catre Dan Vasile Constantin, cel care ocupa pe atunci functia de presedinte al acestui CA.

M-a pus atunci Aghiuta sa vad care mai sunt conditiile de inscriere la concurs. Stiam ca managerul trebuie sa fie absolvent al cursurilor Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar si mai stiam si ca erau foarte putini cei care absolvisera aceste cursuri, ceea ce facea ca posibilii candidati sa fie maxim vreo 5 persoane, printre care si subsemnatul. Cum ma cunosc cu majoritatea si discutasem cu ei subiectul, stiam ca nu se va inscrie decat „favoritul” insa am fost curios sa aflu ce masuri de precautie fusesera luate pentru a ma bloca pe mine. La management sanitar, am convingerea ca pe respectivul l-as fi batut si lobotomizat si cu jumatatea cealalta de creier inghetata. Asa am descoperit ca, in conformitate cu regulamentul semnat „Dan Vasile Constantin”, nu se puteau prezenta la concurs decat absolventi de medicina, economie sau drept, daca ar fi avut cursuri de management sanitar si/sau master in management sanitar. Nu tu psihologi, nu tu farmacisti, nu tu nimic altceva. Evident, am considerat conditia ca fiind discriminatorie si l-am sunat pe domnul DVC. Domnia sa mi-a spus ca asa spune legea si ca nu e treaba lui daca e sau nu discriminatoriu. Atunci am scris la Ministerul Sanatatii sa-i intreb daca e ok asa iar cei de la Bucuresti au aruncat pisica in curtea Consiliului Judetean, spunand ca Spitalul Judetean tine de Consiliul Judetean si ca ei fac regulamentele de concurs. Au ocolit intrebarea mea referitoare la prevederea legala. Consiliul Judetean, au facut o preluare pe piept la pisica moarta aruncata de minister si au centrat-o din nou de unde a venit, trimitandu-mi un raspuns cum ca „asta-i legea”. Pe romaneste, daca au o lege in mod evident discriminatoare, prefera sa comita o discriminare (incalcand astfel alta lege si drepturile unor categorii profesionale si unor persoane, in cazul de fata). Discriminarea se lasa cu amenzi usturatoare dar am ales sa cer doar un punct de vedere de la CNCD si nu sa-i reclam. Asta poate sa fie actiunea „episodului” urmator. Punctul de vedere este clar: prevederile respectivului regulament sunt discriminatorii! Detalii si alte pareri cititi aici.

Colegiul apreciază că impunerea condiției de a fi absolvent al unei instituții de învățământ superior medical, economico-financiare sau juridice este limitativă și nejustificată obiectiv. Absolvirea unei alte instituții decât cele prevăzute anterior ar trebui să fie suficientă atâta timp cât cerinței de studii superioare i se adaugă următoarele cerințe:

  1. Să fie absolvent al unor cursuri de perfecționare în managent sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătății și stabilite prin ordin al Ministrului Sănătății;
  2. Să fie absolvent al unui masterat sau doctorat în management sanitar, economic sau administrativ organizat într-o instituție de învățământ superior acreditată, potrivit legii.

Astfel, Colegiul apreciază că o persoană poate fi un bun manager indiferent de studiile superioare de bază pe care le-a absolvit. Obligația de a fi absolvent de master în management sanitar este justificată obiectiv, fiind de natură a garanta faptul că managerul este o persoană calificată, indiferent de natura studiilor de bază.

Mingea este acum in curtea celor de la Consiliul Judetean. Daca vor schimba regulamentul de concurs si vor scoate conditiile „limitative” si „nejustificate obiectiv”, atunci nu are niciun sens sa ma indrept impotriva lor. Ma voi indrepta doar impotriva Ministerului Sanatatii, pentru modificarea legislatiei. Daca va fi nevoie sa ajung la Curtea Constitutionala, asta voi face. Dar daca autoritatile judetene vor prefera sa ignore punctul de vedere al CNCD, atunci voi urma pasii legali firesti, pana la inlaturarea acestei nedreptati. Nu cred ca va fi cazul pentru ca nu am remarcat la actuala conducere a CJ acea atitudine de vechil care m-a determinat sa fac acesti pasi. Au actualii zic eu ca am cu cine discuta.

Da domnilor, daca ma prezint sau nu la un concurs este o alegere personala a mea, nu a altora! Iar SJUPN nu a fost si nu este mosia vreunui politruc aflat vremelnic pe o pozitie de forta!

Multumesc domnule Dan Vasile Constantin, pentru ca mi-ati dat ocazia sa testez competenta Consiliului National pentru Combarerea Discriminarii si astfel sa gasesc o institutie in Romania careia i se rupe de jocurile si interesele politice!

Daca v-a placut articolul, puteti sa rasplatiti autorul cu un share. Daca nu, macar un like. ? Si daca v-a plictisit sau enervat maxim, e musai sa-l postati pe toate grupurile ca sa-l faceti de ras! Folositi cu incredere butoanele de mai jos ?

Lasă un răspuns