Cum e mai bine? Intrebare despre dresaj.

Filed under: Editorial,Vizsla Maghiara |

Am o mare dilema legat de cum e mai bine sa actionez in legatura cu dresajul celor doi caini de vanatoare cu care vanez: e mai bine sa-i dezobisnuiesc sa urmareasca vanatul din instinct sau sa-i las sa plece imediat cand vanatul incepe sa fuga?

Ideea este una simpla: cele doua vizsle care-mi sunt parteneri de vanatoare obisnuiesc sa nu astepte comanda mea cand vad iepurii ca o iau la fuga in fata lor. De obicei reusesc sa trag inainte ca ei sa se lanseze in urmarire si, daca se intampla doar sa ranesc vanatul, pot fi absolut sigur ca-l vor recupera. Daca iepurele nu este ranit, atunci sunt sigur ca va scapa, vizsla nefiind un caine care sa prinda iepurele in conditii normale. Partea proasta este ca, odata lansat in urmarire, vizsla trece repede de distanta la care sa mai auda comenzile mele si nu am nicio sansa sa-i intorc din urmarire. Mai mult, pentru ca vizsla este un caine foarte tenace, se intampla sa prinda vanatul la distante mari si apoi il aduc pana la mine. Cand spun „distante mari”, vorbesc uneori de peste 1 km distanta, in teren care nu-mi permite contactul vizual cu cainii la aceasta distanta.

Initial m-am gandit ca e ok asa pentru ca nu pierd vanatul ranit insa a inceput sa-mi fie frica pentru cainii mei, din cauza inmultirii cainilor vagabonzi, a cainilor de stana fara jujau dar mai ales din cauza vanatorilor care nu au mai vanat cu caine si care trag la vederea vanatului fara sa remarce ca in spate mai vine un caine de vanatoare aflat in urmarire.

Varianta optima cred ca ar fi aceea a achizitionarii de zgarzi electrice, care sa mearga pana la distanta mare si care sa-mi intoarca vizslele la comanda insa imi este frica sa nu-i dezobisnuiesc sa urmareasca vanatul ranit. Oare cum e mai bine?

Cateva filmulete cu cei doi companioni de vanatoare: Victory de Armars (3 ani) si Eder de Armars (10 luni):

P.S. Eder e inca invatacel. Deocamdata o cam incurca pe Victory la aport si asta se vede in filmulete. Am sa ies cu ei separat in zilele urmatoare dar am preferat sa-i scot impreuna pentru ca asa a inteles mai repede Eder cam ce e de facut. 🙂 In filmuletele de mai sus, iepurii fusesera doar raniti si recuperati de caini de la distanta mare. Pentru ca i-au prins in viata, au impresia ca iepurii sunt vanatul lor si il lasa ceva mai greu (mai ales catelul).

Daca v-a placut articolul, puteti sa rasplatiti autorul cu un share. Daca nu, macar un like. ? Si daca v-a plictisit sau enervat maxim, e musai sa-l postati pe toate grupurile ca sa-l faceti de ras! Folositi cu incredere butoanele de mai jos ? Si da, site-ul isi plateste singur gazduirea din reclame asa ca puteti si voi sa dati un click pe vreo reclama daca va intereseaza. Ori poate, cine stie, vreti sa va faceti reclama si atunci folositi cu incredere formularul de contact de pe site. 🙂

Lasă un răspuns