DES-ul e implementat cu dosul…

Filed under: Sanatate |

Ca orice lucru nou care trebuie pus in functiune in Romania, DES-ul e implementat cu dosul in ciuda declaratiilor pompoase de la Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Ca sa ne intelegem, DES inseamna „Dosarul Electronic de Sanatate” si acolo ar trebui sa avem absolut tot istoricul medical pastrat, in siguranta, intr-un singur loc. Trecand peste faptul ca nimeni din tara asta nu poate afirma ca are incredere in implementarile informatice ale celor de la MS si CNAS  avand in vedere cat de des pica sistemul informatic din sanatate, ma gandeam cat de mult seamana declaratiile de acum ale decidentilor cu raportarile productiei de lapte pe cap de vaca de pe vremea comunistilor. Pe pagina de internet a DES (cu o adresa super-usoara: http://www.des-cnas.ro/pub/) apare scris mare: Dosarul Electronic de Sanatate este implementat pentru dumneavoastra! Ca DES-ul nu este implementat si ca se cauta peticeli, poate sa se convinga oricine in toate spitalele din Romania: retelele nu fac fata, importurile de rezultate de la serviciile paraclinice nu sunt facute, nu exista peste tot personal care sa introduca informatiile in calculator, nu au fost organizate training-uri pentru personal care sa explice ce si cum, la doua zile de la implementarea oficiala inca se anunta sedinte in care sa se discute modalitatea de implementare, etc.

Cea mai mare aberatie este insa tot a celor de la CNAS, care anunta pacientii ca trebuie sa-si cumpere cititoare de card daca vor sa-si acceseze Dosarul Electronic de Sanatate. Uitati dovada:

screen-shot-2016-11-14-at-09-19-35

Daca esti pacient, ai doua variante de accesare a dosarului propriu:


  1. Dacă nu aveţi card de sănătate, introduceţi codul de asigurat sau CNP-ul dumneavoastră.

  2. Pentru a vă identifica ca pacient introduceţi cardul de sănătate în cititor şi apoi codul PIN aferent acestuia.

Adica ori nu ai card si atunci introduci CNP-ul si sau codul de asigurat (de unde sa-l am daca nu am card????? si mai sunt romani fara card?????) sau, daca ai card de sanatate, introduci cardul in cititor si apoi PIN-ul. Pai de unde cititor? Daca tipul acesta de acces era pentru medici, mai intelegeam… Ei au cititoare. Acum vorbim insa de metode de autentificare pentru pacienti asa ca de unde sa aiba pacientul cititor de carduri? Ori te pomenesti ca e un serviciu de genul parcarii in spital: gratis pentru angajati daca isi cumpara card. Pai cum e gratis? La fel si pacientul: iti poti accesa dosarul daca ai cititor. Pai cum sa-l accesez eu, amarasteanu’ de rand, care nici nu stiu ce e ala cititor de carduri si care am incercat deja cardul de sanatate in bancomat? 🙂 Mai simpatic, cand apesi pe butonul de ajutor, se descarca un document PDF cu informatii despre care oficialii din sanatate au pretentia ca se adreseaza populatiei generale. Ia sa spicuim cam ce informatii va trebui sa inteleaga vecina mea de 78 de ani:

screen-shot-2016-11-14-at-09-44-52

Mai poate spune careva ca DES-ul nu-i implementat cu dosul? 🙂

Daca v-a placut articolul, puteti sa rasplatiti autorul cu un share. Daca nu, macar un like. ? Si daca v-a plictisit sau enervat maxim, e musai sa-l postati pe toate grupurile ca sa-l faceti de ras! Folositi cu incredere butoanele de mai jos ?

Lasă un răspuns