Dispensarul judetean

Filed under: Sanatate |

FatDoctor

Pe fondul unei bagari de picioare evidente a conducerii actuale a Spitalului Judetean de Urgenta Piatra-Neamt, riscam sa ne transformam cea mai mare unitate sanitara din judet intr-un dispensar. Da, Dispensarul Judetean Neamt. Fara „de urgenta” pentru ca oricum se asteapta cu orele la UPU si conceptul de „urgenta” primeste valente noi in urbea noastra. Pana si intr-un spital de cronici tot esti vazut de un medic in primele opt ore de la prezentare, pe cand la noi la UPU nu iti garanteaza nimeni asta.

Ca sa revin la ceea ce am numit „bagarea de picioare” sau, daca preferati, „durerea-n tur”, iata ca tocmai ne-a ras Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Neamt inca 6 paturi. Adica vom avea finantare pe un numar de paturi redus cu 6 fata de anul trecut. Iar paturile inseamna pacienti internati. N-am vazut pe nimeni din conducerea spitalului sa protesteze, sa incerce sa le explice respectivilor ca nu pot sa ia paturi de la cea mai importanta unitate sanitar din judet. La Roman, s-au ras numai 5 paturi, iar restul pana la 20, cate au dispus impotentii de la Bucuresti ca trebuie sa fie rase in judetul Neamt (conform estimarii lor din birou) se vor da jos din Targu Neamt, Spitalul de psihiatrie Roman probabil si din Bicaz. Nimeni nu vrea sa recunoasca inutilitatea unitatii sanitare din Bicaz (ala da dispensar, nu spital), nimeni nu are curaj sa ia paturi din hotelul armatei de la Baltatesti… Se prefera reducerea finantarii la Spitalul Judetean pentru ca acolo, spre deosebire de spitalul din Roman, nimeni nu protesteaza. Din motiv de demisie, interimat, necunoastere, concedii, bagare de picioare , incompetenta, etc. Managerul este demisionar, ceilalti directori sunt interimari, in concediu sau habar-n-au ce inseamna conducerea unui spital ori vor sa o faca de la distanta, consiliul de administratie isi incordeaza muschii numai cand apasa cineva pedala politica, etc.

Este pentru prima data cand se negociaza un contract fara ca medicii sefi de sectie sa fie intrebati in legatura cu indicatorii care vor fi contractati. Este pentru prima data cand hotarasc contabilii cati bolnavi vor fi internati, cate zile, pe ce specialitati, pe ce sectie si sub ce forma de internare. Este prima data cand am ajuns sa spun ca era mai bine pe vremea unora precum Lazar, Ghita, Ciobotaru, etc.

Lasă un răspuns