Greu cu limba romana

Filed under: Epoca de Piatra-Neamt |

Screen Shot 2016-05-24 at 07.57.17

Ne anunta tovarasul Chitic cum ca domnia sa a fost la o „sueta” in campania electorala, intalnindu-se cu alegatorii din Maratei. Daca ar fi studiat vreun dictionar, ar fi vazut ca:

ȘUÉTĂ, șuete, s. f. Conversație ușoară, spirituală și distractivă între prieteni. [Pr.șu-e-] – Cf. fr. chouette.

sau ca

ȘUÉTĂ, șuete, s. f. Conversație ușoară, spirituală și distractivă între prieteni (alcătuită mai ales din bîrfeli, povestiri de noutăți și anecdote etc.). Ne-a tras Jan o șuetă de nu mai puteam scăpa. C. PETRESCU, C. V. 63.

Adica omul numai serios nu e. Pana si in campanie, nu e in stare decat de barfa, anecdote si conversatii usoare. Nici urma de seriozitatea pe care o promite. Cand se intalneste cu alegatorii, in loc sa discute problemele serioase ale acestora, sa vada ce are de facut ca viitor primar, prefera sa afle ultimele noutati despre Bula. Sau poate ca, nefolosind diacritice, Chitic s-a referit la o altfel de sueta si atunci il inteleg si-l compatimesc:

SUÉTĂ s.f. (Med.) Boală infecțioasă și contagioasă datorată unui virus, care se caracterizează prin transpirații intense. [Pron. su-e-. [< fr. suette].

Oricum ar fi, greu cu limba romana, tovarase Chitic…

Lasă un răspuns