Ieftinim. Dulapurile vor fi goale dar preturile… infime!

Filed under: Sanatate |

In programul de guvernare apare o noua ieftinire a medicamentelor care si-au pierdut patentul (brevete expirate), adica un minus de 35%. Din calcule anterioare ale industriei farmaceutice a reiesit că initiativa social-democrata ar afecta serios piața de retail a medicamentelor, cifrele actualizate, raportate la bilanturile contabile ale anului 2015, aratand astfel:

  • profit total anual național – 420 milioane lei
  • media profitului pe punct de lucru – 66.000 lei (15.000 Euro)
  • pierdere minima după intrarea in vigoare a proiectului – 47% ( 50-60 % pentru societațile cu management mai slab al stocului)
  • 1.500 de societăti nu vor putea sa-si mai plateasca datoriile la distribuitori, avand o rată a profitului mai mica decât impactul actului normativ

Nu mai spune nimeni ca, pe langa ieftinirea aceasta de 35%, taxa de claw back la producatori a crescut pe trimestrul patru 2016 de la 15% la 19%. Nivelul acestei taxe este deja nesustenabil, potrivit Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania. Ori poate ca nu mai avem nevoie de producatori de medicamente autohtoni?

Pe intelesul tuturor, vom vedea multe falimente in industria farmaceutica. Vom vedea medicamente care vor iesi de pe piata din Romania. Vor exista pacienti cu boli cronice care isi vor putea procura medicamentele doar din strainatate, la preturi mult mai mari decat cele pe care le vedem acum in farmaciile din Romania. Medicamente produse in tari cu apa calda permanenta vor fi inlocuite cu medicamente produse in state in care nu se respecta aceleasi standarde si unde costurile de productie si cele cu salariile sunt minime. Evident, si calitatea acelor medicamente va fi una discutabila. Dupa ieftinirea din 2015, au disparut din farmacii peste 1500 de medicamente. Acum se vor adauga peste 150 pe lista.

Pe site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului, gasiti o lista la care se fac actualizari destul de des: „Notificari discontinuitate medicamente„. Urmariti acolo sa vedeti cam ce dezastru inseamna ieftinirea impusa a medicamentelor deja ieftine in raport cu toate tarile din Europa. Si sa vedeti dupa noua ieftinire, cam in ce ritm va creste lista respectiva. Eu le propun celor de la Ministerul Sanatatii sa faca o lista si cu societatile pe care le baga in faliment, apoi una cu somerii rezultati si cu familiile lor, ca sa avem imaginea completa a unei pomeni electorale aruncate pe piata fara un studiu real de impact si cu niste consultari mimate in care argumentul principal este „programul de guvernare”.

Oricum politica in domeniu este clara: Ieftinim! Nu conteaza ca avem deja cele mai mici preturi din Europa (de ce naiba nu ieftiniti benzina ca sa ajunga cea mai ieftina din Europa si apoi sa-i mai trageti o ieftinire cu 35%?????), nu conteaza ca dulapurile de medicamente din farmacii si depozite vor fi goale. Conteaza ca eticheta produsului disparut sa arate un pret mic.

Sa mai spun ca impotriva acestei ieftiniri sunt chiar asociatiile de pacienti? Si totusi nici acestia nu sunt bagati in seama ceea ce este dovada clara ca nu de pacienti ii doare pe cei care iau aceste masuri!

Daca v-a placut articolul, puteti sa rasplatiti autorul cu un share. Daca nu, macar un like. ? Si daca v-a plictisit sau enervat maxim, e musai sa-l postati pe toate grupurile ca sa-l faceti de ras! Folositi cu incredere butoanele de mai jos ? Si da, site-ul isi plateste singur gazduirea din reclame asa ca puteti si voi sa dati un click pe vreo reclama daca va intereseaza. Ori poate, cine stie, vreti sa va faceti reclama si atunci folositi cu incredere formularul de contact. ?

Lasă un răspuns