In apararea fanilor lui Bachus

Filed under: Sanatate |

Am citit un articol in Realitatea, cu un titlu pompos si acuzator: „Vinovatii care baga mana in buzunarele spitalelor”. Initial am zis ca o sa citesc despre achizitii umflate aiurea, investitii inutile la preturi super-premium sau constructori cu… bube ori contracte cu privati. Nu era vorba despre astia ci despre faptul ca „Există o lege care îndreptăţeşte spitalele să recupereze banii de la vinovaţi, însă nu de fiecare dată acestea pot beneficia de ea. Şi asta, pentru că drumul sinuos cauzat de hăţişurile legislative şi birocratice duce uneori la imposibilitatea de a recupera sumele cheltuite pe vindecarea iresponsabililor„.

Mai mult, apare o declaratie a doamnei manager Cristina Iacob-Atanasoaie, care ar fi spus ca: „Pentru bolile generate de consumul de alcool nu sunt traşi la răspundere cei care consumă alcool. Pierderea este a spitalului şi a întregului sistem sanitar.  Etilicii sunt aduşi la urgenţe şi, în funcţie de problemele asociate pe care le au stării de beţie acută sau alcoolismului cronic, sunt internaţi ori la Psihiatrie, ori la Medicină Internă, ori în altă parte.

Cititi articolul si veti intelege mai multe despre pozitia lor.

Eu am doar cateva precizari:

  1. Daca „vinovatul”, in cazul unui accident, este asigurat, atunci de ce sa mai fie dat in judecata? La ce mai plateste asigurari? Si daca asigurarile de sanatate sunt valabile doar pentru victimele „vinovatilor”, atunci revenim la aceeasi intrebare, de ce sa recuperam bani de la „vinovati” cat timp serviciile sunt platite oricum pe asigurarea victimei? Exact pe sistemul RCA, problema apare numai in lipsa asigurarii, dar in rest nu ar trebui sa fie nicio problema. Nu cumva ar fi platiti acelasi serviciu medical de doua ori?
  2. Alcoolicii, ca sa ajunga la stadiile la care facea referire doamna doctor Atanasoaie, trebuie sa consume, pe parcursul unei perioade indelungate, cantitati mari de bauturi alcoolice. In cazul in care nu stiati, TOATE produsele care contin alcool sunt accizate puternic de statul roman, iar o parte mare din aceste accize intra in bugetul Ministerului Sanatatii. In plus, parte din ei sunt si asigurati. Pe romaneste, dupa ce ca sustin, prin viciul lor, sistemul sanitar, cu plata unor accize la fiecare ml de alcool achizitionat, mai si platesc asigurari iar apoi, cand au nevoie de servicii medicale, sa-i mai putem sa mai plateasca, inca odata, aceleasi servicii? Stiu ca dubla impozitare este interzisa… tripla o fi legala?

Daca sistemul de asigurari de sanatate ar fi unul normal si nu acelasi de pe vremea comunistilor, am sti clar ce beneficiaza fiecare de banii pe care-i platim. Poti face scandal cand vorbim de oameni care nu sunt asigurati insa, daca ne apucam sa punem oamenii in categorii in functie de viciile acestora, cred ca nu este normal. Se poate face un sistem de asigurari de sanatate in care alcoolicul sa aiba un anumit factor de risc si sa plateasca mai mult. Fumatorii idem. Dar ce te faci cu acele categorii profesionale unde gradul de risc pentru imbolnavire este unul extrem de mare? Daca cumva ajunge prin spital un angajat din industria chimica, pe logica lor, „vinovatul” trebuie sa plateasca iar acel vinovat nu cumva este angajatorul? Si statul care nu a impus norme de protectie eficiente? Angajatorul a platit deja asigurari si victima de asemenea. Dar „statul”?

Nu consum alcool decat din an in Paste dar chiar ma deranjeaza generalizarile de orice fel, exagerarile si infierarea unor categorii intregi otova. Vreti sa gasiti vinovatii pentru subfinantarea sistemului sanitar? Hai sa ne uitam la preturile softurilor, la salariile capuselor din sanatate, la achizitiile la preturi exagerate, la contractele cu dedicatie, etc.

Si nu, tovarasi, betivii asigurati nu beau si nici nu sunt tratati pe banii vostri. Bautura si-o cumpara din propriul buzunar iar serviciile de sanatate le-au platit cu varf si indesat, nu doar prin asigurare ci si prin taxarea produselor care fac obiectul viciului lor. La fel si fumatorii. Daca e sa aratam cu degetul catre o categorie de beneficiari de servicii de sanatate, atunci ar trebui sa-i impartim pe acestia in doua: asigurati si neasigurati. Asiguratii, fie ei si alcoolici, fumatori sau practicanti de sporturi extreme, n-au nicio vina. Ei platesc pentru viciile si placerile lor. Neasiguratii sau cei asigurati de politicile sociale romanesti care incurajeaza lenea, ei sunt cei care ar fi trebuit sa faca obiectul articolului cu titlu pompos, daca tot inchidem ochii la cei care fura cu tirul de bani si ne luam numai de gainarii sistemului.

Daca v-a placut articolul, puteti sa rasplatiti autorul cu un share. Daca nu, macar un like. ? Si daca v-a plictisit sau enervat maxim, e musai sa-l postati pe toate grupurile ca sa-l faceti de ras! Folositi cu incredere butoanele de mai jos ? Si da, site-ul isi plateste singur gazduirea din reclame asa ca puteti si voi sa dati un click pe vreo reclama, daca va intereseaza. Ori poate, cine stie, vreti sa va faceti reclama  sau sa-mi trimteti produse in vederea testarii si atunci folositi cu incredere formularul de contact.

Lasă un răspuns