Mai sunt bani de salarii in sanatate?

Filed under: Sanatate |

Asta a fost intrebarea de pe buzele tuturor angajatilor din Spitalul Judetean de Urgenta Piatra-Neamt ieri, cand au vazut ca ziua de salarii a trecut fara ca banii sa intre in conturi.

Nu-mi amintesc cand a mai fost o astfel de situatie la SJUPN, dar cu siguranta au trecut multi ani de atunci. Explicatiile oficiale vorbesc despre un blocaj national de la Casa de Asigurari de Sanatate sau, in functie de persoana pe care o intrebi, de un blocaj de la Ministerul de Finante. Cert este ca pentru decontari de servicii aiurea s-au gasit bani in sistemul sanitar (vezi scandalul cu angajatii CNAS de la DNA) insa pentru salarii au inceput sa apara intarzieri. Pana la ora la care am postat, nu intrasera banii salariatilor pe carduri. Nici nu a existat o pozitie oficiala a conducerii spitalului, a Consiliului de Administratie sau a Consiliului Judetean Neamt, institutia de care tine SJUPN. Oamenii vin la munca in continuare si discutii sunt doar pe la colturi, cu injuraturi in colturile gurii pentru „ai de sus”. Intrebarea soptita este: „mai sunt bani de salarii in sanatate”?

Si, daca a fost intr-adevar o problema de la CNAS sau de la MF, nu ar fi cazul sa vedem si un cap (sau mai multi) care sa se rostogoleasca din ghilotina? Prin Japonia isi dadea ministrul transporturilor demisia pentru intarzieri de cateva minute ale unui tren. La noi, intarziile salariile pentru zeci sau sute de mii de oameni si… nimic. Pentru ca la noi e mare durerea-n cur la nivel de ministere si chiar si mai jos, pe linie ierarhica. Odata ajunsi pe functii, uita tot si daca indraznesti sa le atragi atentia esti vinovat de lezmajestate si te rezolva ei cumva. Nu le pasa lor de ratele noastre, de chirii, cosul zilnic si alte detalii insignifiante… Ori poate ca intarzierile fac parte dintr-un plan secret al PSD, prin care sa ne obisnuiasca sa traiam si sa muncim fara indemnizatii. Cam cum facea PCR-ul cand se chinuiau sa ne faca sa traim fara caldura, intr-un sistem centralizat de termoficare:

„Afară-i frig, în casă-i frig,

Deschid fereastra ca să strig:

Îţi mulţumesc, partid iubit,

Că m-ai călit!”

P.S. Sa mai amintesc de lege? Iacata ce zice Codul Muncii:

Art. 161

Salariile se plătesc înaintea oricăror alte obligaţii băneşti ale angajatorilor.

Plata salariului

Art. 166

(1) Salariul se plăteşte în bani cel puţin o dată pe lună, la data stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz.

(2) Plata salariului se poate efectua prin virament într-un cont bancar.

(3) Plata în natură a unei părţi din salariu, în condiţiile stabilite la art. 165, este posibilă numai dacă este prevăzută expres în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă.

(4) Întârzierea nejustificată a plăţii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

Alo, ‘ai de sus! Stiu ca va stergeti la tur cu legile, dar labele jos de pe salarii!

Daca v-a placut articolul, puteti sa rasplatiti autorul cu un share. Daca nu, macar un like. ? Si daca v-a plictisit sau enervat maxim, e musai sa-l postati pe toate grupurile ca sa-l faceti de ras! Folositi cu incredere butoanele de mai jos ? Si da, site-ul isi plateste singur gazduirea din reclame asa ca puteti si voi sa dati un click pe vreo reclama, daca va intereseaza. Ori poate, cine stie, vreti sa va faceti reclama  sau sa-mi trimteti produse in vederea testarii si atunci folositi cu incredere formularul de contact.

One Response to Mai sunt bani de salarii in sanatate?

  1. Pingback: Salarii. La altii se poate, la noi… Dumnezeu cu mila! | Pagina alba

Lasă un răspuns