camere foto
proalpin.ro
proalpin.ro
orange.ro
proalpin.ro
proalpin.ro
orange.ro
proalpin.ro
lensa.ro

Mentalitati

Filed under: Editorial |

In Romania, daca o femeie este violata, sigur auzi o baba care sa spuna cum ca „Pisica pana nu ridica coada, nici motanul nu se da la ea”. Adica victima este vinovata, sau cel putin are o parte importanta de vina. Animalul biped care a comis violul, mai putin: el a facut ceea ce se asteapta de la el sa faca.  La noi, victima unui viol este invariabil catalogata de o mare parte a populatiei drept „curva”. Daca ar exista un Godina al departamentului care se ocupa cu violurile, ne-ar explica cum ca victima trebuia amendata pentru ca nu avea spray paralizant, centura de castitate, etc. Eventual si pentru ca fusta era prea scurta, chilotul nu avea cantitatea regulamentara de material si bluzita victimei avea un grad de transparenta peste cel admis.

In Romania, biciclistul este amendat pentru ca nu poarta echipament care sa-i sara in ochi soferului. Evident, nu biciclistul da peste masina ci soferul da peste bicicleta, ceea ce-l face pe biciclist victima… insa politia rutiera amendeaza (ei folosesc verbul „a preveni” in loc de „a sanctiona”) biciclistul pentru ca nu i-a „sarit in ochi” soferului cu echipament reflectorizant. Saracul sofer, oricat de plin de lumini ar fi autovehicolul pe care-l conduce, mai are nevoie si de luminita sau vesta biciclistului pentru ca altfel biciclistul e de vina. Biciclistul trebuie amendat pentru indrazneala de a merge pe marginea carosabilului, proprietate exclusiva a conducatorilor automobile. Biciclistul trebuie sa se imbrace ca o paiata, pentru a excita retina soferului ca nu cumva acesta sa-l calce din plictiseala/oboseala/neatentie. Pe logica asta, de ce nu se introduce in Romania vopseaua fosforescenta obligatorie pentru automobile? Poate nu s-ar mai tampona ca chiorii…

Deocamdata mentalitatile de prin tara noastra spun ca victima violului a „cautat-o” iar biciclistul e vinovat din oficiu. Prin alte tari, violatorul este chiar castrat. Nu la noi. La noi iese din puscarie inainte de termen (dupa ce ca ia o sentinta foarte mica) si apoi violeaza din nou. A se consulta rata de recidiva, si ea neconcludenta pentru ca multi nu sunt prinsi iar femeile raporteaza violul foarte greu. Daca tu, mare sofer, dai peste un biciclist si ai norocul ca ala sa nu aiba vesta reflectorizanta, ramai linistit la volan in continuare. Eventual dai in judecata familia victimei sa-ti repare masina. Tot din cauza mentalitatilor din jur. Tot logica de tip „Godina” spune ca amaratul pe doua roti e vinovat daca da peste el unul inconjurat de tone de metal si zburand pe patru roti. Pentru ca n-avea vesta/lumini/casca sau basca. Nu-i vinovat chiorul de la volan, nici administratorii drumului care nu au fost in stare sa faca benzi pentru bicilete. Iar amendarea biciclistului inseamna, de fapt, preventie. Bleah!

Si ca sa nu spuneti ca nu dau si ce spune „partea adversa”, luati de aici postarea politistului cancan (adjectiv sau invectiv, nu m-am decis inca), Marian Godina. Dupa capul lui, biciclista ar trebui chiar sa fie recunoscatoare politistului, acesta salvandu-i la propriu viata prin acel proces-verbal de contraventie. Iar ziaristii care au condamnat politistii ar trebui sa-si vada de treaba lor in loc sa comenteze. Auzi tu, cat tupeu pe ziaristi sa-si scrie public parerile fara sa verifice daca acestea contravin logicii godiniene! A se retine, accidentul posibil ar fi din cauza unui „biciclist echipat necorespunzator” si nu a chiorului care a dat peste el. Atat poate, nu-l judecati.

aparate foto profesionale
lensa.ro

Si nici soferii nu scapa de logica politistilor de la rutiera. Suntem tara in care „godinii” au inventat RVLEOP-ul. Adica „reducerea vitezei pana la limita evitarii oricarui pericol”. Adica soferul e vinovat oricum, si daca merge cu 1km/h, daca o comite pe respectiva portiune de drum. Suntem tara in care chiar exista si se iau amenzi pentru „neadaptarea vitezei” la gropi si drumuri nesemnalizate. Suntem tara in care mai bine pune politia limite de viteze si radare prin tufisuri decat sa facem infrastructura. Suntem tara in care, imediat cum se deschide o autostrada, se monteaza acolo radare din cinci in cinci kilometri. Sa nu cumva sa accelereze romanul nici chiar acolo unde-i permite infrastructura. Suntem tara in care cei platiti sa previna fac actiuni de sanctionare a diverselor categorii de participanti la trafic. Suntem tara in care motociclistii, in mentalitatea colectiva, sunt „donatori de organe” si vinovati din oficiu. Si da, domnilor politisti (nici voi nu scapati), suntem tara in care „e nevoie in patrula de politie de doi politisti si un caine, ca sa aiba opt clase si o limba straina” iar postarile astea tupeiste si semidocte, pe facebook, cu uniforma de politist pe umeras, in fundal, nu ajuta deloc pentru indepartarea acestor prejudecati, fie ele si evident eronate…

P.S. Si cum se fac oare activitatile astea de preventie ale celor de la rutiera? Sa fie ceva de genul „azi ii preveniti pe biciclisti de vreo 5-6 puncte de amenda de fiecare roata”?

Daca v-a placut articolul, puteti sa rasplatiti autorul cu un share. Daca nu, macar un like. ? Si daca v-a plictisit sau enervat maxim, e musai sa-l postati pe toate grupurile ca sa-l faceti de ras! Folositi cu incredere butoanele de mai jos ? Si da, site-ul isi plateste singur gazduirea din reclame asa ca puteti si voi sa dati un click pe vreo reclama, daca va intereseaza. Ori poate, cine stie, vreti sa va faceti reclama  sau sa-mi trimteti produse in vederea testarii si atunci folositi cu incredere formularul de contact. ?

aparate foto profesionale
lensa.ro

One Response to Mentalitati

  1. Pingback: Lege cu pulanu’-n cap | Pagina alba

Lasă un răspuns