Psihologii au pierdut inca o sansa

Filed under: Diverse |

Din punctul meu de vedere, psihologii au pierdut inca o sansa pentru ca activitatea Colegiului Psihologilor din Romania sa intre in normalitate. O sansa pentru instaurarea democratiei. Si asta pentru ca, in locul domnilor Anitei/Stefan a fost ales domnul Dafinoiu, reprezentantul „universitarilor”. dr. Edmond Cracsner, cel care a pierdut aceste alegeri, a avut o postare pe facebook pe care o preiau mai jos, postare la care mi-am permis sa adug un comentariu.

„REFLECȚII …

Timpul felicitărilor a trecut!
Celor care nu știu, sau au uitat, le spun că organizația profesională este în CRIZĂ de luni de zile!

Aș fi vrut ca la anunțul rezultatelor alegerilor din 15.07.2017 să fi văzut primele acțiuni concrete, care să arate că s-a schimbat ceva, precum: prima ședință a conducerii operative; prima ședință reunită a Consiliului Colegiului și a Comitetului director; anunțul că s-au ales președinții, vicepreședinții și secretarii de comisii; vestea că de luni, 17.07.2017, noile foruri de conducere au început activitatea în sediul CPR din str. Stoian Militarunr. 71 și că s-a deblocat întreaga activitate a organizației profesionale. Dar poate că încă nu s-a confecționat covorul roșu și florile din import nu au ajuns la destinație!
Și ce auzim, în schimb: că, deși organizația este blocată de luni de zile,vom relua activitatea la Colegiu începând cu o lungă vacanță, până la 1 septembrie 2017, că de „… în luna august și pacienții pleacă în concediu!”; că înțepenim de frică gândind să intrăm în sediu; că trebuie să se stabilească rapid salariile și indemnizațiile de conducere; că trebuie delegată autoritatea președintelui către înlocuitorul legal pentru a rezolva problemele cu Monitorul oficial și cu băncile; că trebuie să ne grăbim pentru că pierdem avioanele către casă ș.a.m.d. Prin urmare „… este nevoie de pace socială și diplomație, domnule!”.

Toate acestea și multe altele îmi sporesc dezamăgirea zilei de sâmbătă, când, în ședința Convenției Naționale, fără să detaliez, s-au replicat aspecte pe care le-am reclamat mai tot timpul ca disfuncționalități manageriale și profesionale ale cuplului Mihai Aniței și Iulian Laurențiu Ștefan. Dar să dăm câteva exemple, de la simplu la complex, de la particular la general, astfel:
Cele trei proiecte de hotărâri nu au respectat regulile de tehnoredactare legislativă și, după știința mea, nu fost aprobate de Consiliul Colegiului și, în realitate, cred că nici măcar de Comitetul director, pentru că altfel s-ar fi sesizat o serie de inadvertențe.
Din trei proiecte de hotărâri s-au adoptat doar două, deoarece:
a) Hotărârea nr. 1 reprezintă un cec în alb pe care și l-a asumat Convenția Națională, pentru toate „demersurile și procedurile efectuate, măsurile adoptate, precum și actele emise de Consiliul Colegiului Psihologilor din România, de Comitetul director al Colegiului Psihologilor din România și de președintele interimar al Colegiului Psihologilor din România în perioada 07 martie 2017 – 15 iulie 2017”, altele decât cele nouă puncte nominalizate, despre care nimeni nu știe nimic, nici ce reprezintă și nici în ce măsură angajează răspunderea forurilor de conducere a Colegiului Psihologilor din România. Spre surprinderea mea, deși am atras atenția Convenției Naționale, am fost singurul care am votat împotrivă și nimeni nu s-a abținut măcar, în condițiile în care tocmai un astfel de comportament organizațional a permis lui Aniței și Ștefan să domine organizația.
b) Hotărârea nr. 2 care exceda cadrul legislativ, nu a fost adoptată, fiind retrasă.
c) Hotărârea nr. 3 a fost retrasă și înlocuită, chiar în timpul desfășurării lucrărilor, cu o variantă modificată, care a devenit Hotărârea nr. 2, la rugămintea președintelui de ședință și acceptată de convenție, de a fi aprobată în respectiva formă, fără a mai fi analizată, în condițiile în care:
– se lasă la latitudinea președintelui și a Comitetului director, și nu a Consiliului Colegiului, care are atribuții în acest sens, să stabilească perioada și obiectivele doar ale unui audit financiar și juridic;
– ori nu se cunoaște, ori nu se vrea o acțiune amplă de control managerial intern, în care auditul este doar o parte a ansamblului (mediul de control, performanța și managementul riscului, activitatea de control, informațiile și comunicarea, evaluarea și auditul sistemului);
– deși au fost teme majore de campanie, cel puțin pentru mine, acțiunea viitoare a Consiliului Colegiului, prevăzută la art. 9, va fi doar la nivel de „… discuție cu celeritate privind oportunitatea: a) suspendării sau înlocuirii timbrelor profesionale cu sisteme alternative de securizare și normare a muncii; b) eliminării sau diminuării unor taxe; c) obținerii personalității juridice la nivel de filiale teritoriale. Stupoare, în termen de 3 luni (o lună și jumătate va trece cu vacanța, iar restul cu organizarea!), cele două foruri de conducere (care or fi, căci nu sunt nominalizate?) „vor pune în dezbaterea membrilor colegiului soluțiile cu privire la cele trei activități”! Mă tem că vor fi teme de campanie și pentru alegerile din 2021!

Spuneam că multe au fost momentele care merită analizate cu spirit critic în viitor, poate odată și odată vom învăța din lecțiile trecutului, dar pe unul am să îl prezint, fără să îl comentez. Tot ce am simțit și simt este o senzație de greață. Trecutul, prezentul și viitorul și-au dat mâna, când Daniela Hiera (care a candidat pentru președinție la rugămințile lui Aniței și Ștefan!?), s-a retras cu „eleganță” recomandându-l pe viitorul președinte – pentru că trebuia să transmită un astfel de mesaj!

Păcat de eforturile depuse, până acum! Vedem, pe mai departe, mimetism managerial! Sunt obosiți înainte de vreme – nu au lungime!

M-am săturat de sloganuri, precum: „oricine va conduce, va fi mai bine decât cu AM și ILS”, „nu liderul este important, ci doar forurile colective” – ca un trup fără cap; „conducere de la distanță” – prin interimat sau „delegare de autoritate” – pe termen nedeterminat!

În final, dezamăgirea mea, cu tot respectul pentru colegii mei, este că, de fapt, am dat girul unei persoane care, cel puțin în ultimele 10 luni de zile nu a făcut nimic pentru organizație, nu a făcut nimic pentru sine – ca și candidat, limitându-se la a aduce mulțumiri și eventuale încurajări unora dintre cei care s-au expus public, dar pentru care a lucrat o întreagă mașinărie ce așteaptă să culeagă roadele.

De aici înainte bazați-vă pe mine că voi rămâne vigilent și critic. Voi reprezenta OPOZIȚIA!

Cu gânduri bune,

Edmond Cracsner”

@Edmond Cracsner: Va intrebasem ce veti face in situatia in care veti pierde, tocmai pentru ca banuiam ca sunt destule interese care sa va blocheze drumul catre aceasta functie. Stimate coleg, sunt onorat ca avem o persoana de calibrul dumneavoastra care este dispusa sa faca opozitie in adevaratul sens al cuvantului! Apreciez totusi ca pe o raza de democratie ce s-a intamplat, chiar si cu tradarile de rigoare. Sper ca vor avea curaj din ce in ce mai multi colegi si ca, la urmatoarele alegeri, masa mare a psihologilor sa voteze mai intelept si pe cei care-i reprezinta la alegeri. Sper ca luarile dumneavoastra de pozitie sa fie distribuite catre toti colegii din tara, sa poata toata lumea sa compare ce este cu ceea ce ar fi putut sa fie. Succes in continuare si va rog sa ne credeti ca nu vom uita prea curand primul si singurul candidat cu sanse reale la functia de presedinte a colegiului, care a facut efortul sa ne viziteze la noi acasa! psih. Radu Nastasa

Daca v-a placut articolul, puteti sa rasplatiti autorul cu un share. Daca nu, macar un like. ? Si daca v-a plictisit sau enervat maxim, e musai sa-l postati pe toate grupurile ca sa-l faceti de ras! Folositi cu incredere butoanele de mai jos ? Si da, site-ul isi plateste singur gazduirea din reclame asa ca puteti si voi sa dati un click pe vreo reclama, daca va intereseaza. Ori poate, cine stie, vreti sa va faceti reclama  sau sa-mi trimteti produse in vederea testarii si atunci folositi cu incredere formularul de contact. ?

Lasă un răspuns